Omslagsbild The Forest Song

The Forest Song

Föreställningar

fredag 5 april - Kl. 19.00

Kalmarsalen

Mer info & köp

Skapa konto så kan du alltid komma åt dina biljetter i efterhand. Vill du inte skapa konto, så scrolla ner till rutan "skippa inloggning" efter att du tagit dina biljetter.

Pris: 495-595 kr

Till köp

The Forest Song
By Grand Kyiv Ballet

En kväll med ukrainsk balett.
I april 2024 kommer Grand Kyiv Ballet att presentera en av Ukrainas vackraste baletter, ”Skogsången”, i de skandinaviska länderna. Skickligheten och elegansen hos dansarna på Grand Kyiv Ballet kan inte undgå att beröra publiken. Artisterna på Grand Kyiv Ballet uppträder på scener i Europa, Amerika och Australien.
”Skogsången” är en legendarisk balett som har varit en stolthet för ukrainsk koreografi i över 75 år. Denna balett hyllar romantikens känslor och renheten i klassisk baletteknik. Baletten har blivit en del av den ukrainska musikkulturens gyllene arkiv.
Baletten är baserad på pjäsen med samma namn, ”Skogsången” (1911), av den ukrainska författaren Lesya Ukrainka, som spelade en framträdande roll i återupplivandet av det nationella kulturarvet. Den sköna och lyriska musiken av den ukrainska tonsättaren Mykhailo Skorulsky skrevs för baletten 1936. Premiären ägde rum 1946. Musiken är romantisk och fylld med folkloristiska inslag och beskrivningar av naturen genom musikens språk.
”Skogsången” är en förtrollande saga om kärlek mellan skogsfén Mavka och den unge pojken Lukash. Människans och naturens världar interagerar, och kärlek, förräderi, förtvivlan och oförmågan att glömma det magiska kärleksögonblicket utspelar sig. Det är en berättelse om hur en persons öde förändras när kontakten med naturen går förlorad och man slutar höra dess röster. Det är historien om den orädda och modiga Mavka som strävar efter fred i sin egen värld, precis som Ukraina kämpar för frihet och fred för sitt land idag.
Relationen mellan Mavka och Lukash utvecklas gradvis och sammanfaller med årstidernas skiften. Precis som i Lesya Ukrainkas pjäs, är våren början på Lukash och Mavkas bekantskap och förhållande i baletten. Sommaren representerar blomstringen av deras kärlek och den ukrainska markens fruktbarhet. Hösten symboliserar Lukashs förräderi när han gifter sig med en annan kvinna. På vintern dör Mavka och Lukash, och deras själar möts i evighetens värld.
Baletten är fylld av mytologiska figurer från ukrainska sagor, som populariserats av folkmusiken i de gamla skogarna och vidsträckta fälten. När Mykhailo Skorulsky arbetade med baletten skapade han en sann hyllning till den levande naturen och den äkta kärleken. Temat och dialogen mellan människa och natur har inte bara behållit sin relevans utan även nått en helt ny nivå.
Baletten är fylld med komplexa duetter, piruetter, fouetté och otroliga koreografiska mönster. Legender om förtrollade varelser i skogen tycks komma till liv på scenen och vävs samman med dansarnas magiska rörelser. Varje detalj i föreställningen samverkar för att skapa en sann sagoupplevelse för både vuxna och barn.

Längd: ca 110 min inkl paus.

Arrangör: Tob Kci Apt Grup

VIKTIG INFORMATION ANG. VÄSKFÖRBUD FÖR DIG SOM BESÖKER KALMARSALEN
Väskförbud infördes av Polisen från den 1 november 2023 på större publika evenemang som genomförs i Sverige. Kalmarsalen ser allvaret i rådande säkerhetsläge och har beslutat att endast tillåta väskor upp till 20*30*10 cm av typen mindre handväska att tas med in på arenan vid samtliga publika evenemang. Större väskor än så får inte passera entrén, så dessa kan inte hängas in i garderob eller förvaras på arenan.
Observera att totalt väskförbud kan råda på vissa publika evenemang vilket vi alltid skickar ett informationsmejl om före föreställning, till den som köpt biljetterna och har angett en korrekt epostadress.
Undantag finns till detta vilka du finner på Polisens hemsida. För väska som omfattas av undantagen sker uppvisande av innehåll innan inpassering kan ske.
Tack för att du hjälper till att bidra till en trygg miljö på Kalmarsalen.